Site logo

3DeDucation

education for the future

1.2 Hoe kan je 3D-printen?

Stacks Image 233
Stacks Image 235

Om iets te laten printen door de 3d printer heb je een digitaal ontwerp nodig .
Het digitale bestand wordt omgezet  door een computer in een formaat die geschikt is om te printen, een zogenaamd .STL bestand.
Stacks Image 274

Een 3d printer wordt aangestuurd door een .stl bestand. Het ontwerp  (.stl ) wordt op de computer opgedeeld in dunne plakjes. Met deze informatie bouwt een 3D printer het complete object laagje voor laagje op.

https://www.youtube.com/watch?v=ghTcra_bRsg
Stacks Image 265

• Downloaden.
Je hebt veel sites waar je bestaande  ontwerpen kan downloaden en dan uit printen.  Je kan het bestandje ook importeren (bijv. Tinkercad ) en dan bewerken. Er zijn ook sites waar je bestaande templates kan aanpassen. In het volgende hoofdstuk besteden we hier meer aandacht aan.
 
Stacks Image 280

• Scannen

Ook zijn er tegenwoordig 3d scanners die van elk bestaand  voorwerp of persoon een 3d bestand kan maken. Deze zijn dan ook gelijk uit te printen.


• Ontwerpen

Je hebt verschillende software (betaalde en gratis) waar je zelf ontwerpen kan gaan maken. Dit is wel lastiger maar wel veel leuker omdat je alle vrijheden hebt om zelf iets te ontwerpen. Je tekent dan eigenlijk in een computerprogramma zoals Sketch-up, Blender of online in www.Tinkercad.com of www.3dtin.com/

Stacks Image 289
Stacks Image 291

• Programmeren

OpenSCAD, door allerlei code in te typen, in plaats van via een programma, lijnen trekken. Kan je ook voorwerpen ontwerpen.

Stacks Image 295

Probeer maar een van bovenstaande manieren ( Tinkercad, een template of in 3dtin) om een simpel ontwerp te maken.


3DeDucation: Koen Giesbers

© 2015 Jacqueline Baselier Contact Me