Site logo

3DeDucation

education for the future

IN-SPIDER-ED BY ANOUK WIPPRECHT

Stacks Image 822
In-spider-ed by Anouk Wipprecht

Een overvolle zaal studenten, docenten en een paar genodigden zoals FabLab Breda en Floris.cc waren aanwezig bij de bijeenkomst met Anouk Wipprecht. Het was schitterend weer, vrijdag 13 mei jongstleden en toch waren de studenten in grote getale gekomen, waarvoor onze dank.

De collegezaal was gevuld met een gemêleerd gezelschap uit onze verschillende colleges. Vmbo-studenten van Prinsentuin van Cooth, mbo-studenten van diverse afdelingen van het Radius College, Markiezaat College en Vitalis college. Studenten van ROC RijnIJssel uit Arnhem, waaronder één studente die model stond voor de Somfy Smart Dress van Anouk en één andere studente die de make-up en het haar van dit model verzorgde. Ook was er een hbo-student Communicatie van Avans aanwezig.

Anouk vertelde enthousiast over haar ervaringen en projecten. Sommige studenten hebben nog niet veel ervaring op het gebied van techniek en ondanks dat het daarom soms moeilijk te volgen was, luisterden de meesten geboeid naar Anouks verhaal.
Stacks Image 840

Anouk verbaasde zich erover dat de meeste studenten niet bekend zijn met de ‘Maker Movement’. Zo wordt in Eindhoven jaarlijks de ‘Maker Faire’ georganiseerd http://www.eindhovenmakerfaire.nl. Ook het FabLab valt onder de ‘DIY community’ en ‘Makers’ en gelukkig was Charlotte van FabLab Breda aanwezig http://www.fablabbreda.nl, zodat Anouk de studenten daar op kon wijzen. Zie een filmpje over de nieuwe ‘Makers’ uit VPRO Tegenlicht: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/de-nieuwe-makers.html.

Anouk vertelde over de waarde die ‘Makers’ kunnen toevoegen aan deze maatschappij. Zo heeft ze een ‘open source particle dress’ in het leven geroepen, waarbij ‘Makers’ een stukje kunnen bijdragen. Het project loopt nog steeds en groeit gestaag, dus leef je uit en maak een particle. Op ‘Intructables’ kun je vinden hoe je een particle kunt bijdragen:
http://www.instructables.com/id/JOIN-OUR-OPEN-SOURCE-ELEMENT-DRESS/ Er is ook een Facebook-pagina over de ‘open source particle dress’, waar ook die van mij - docent Jacqueline Baselier - te vinden is. https://www.facebook.com/opensourceparticledress/

Gert Kruitbosch interviewde Anouk en activeerde het publiek door vragen te stellen en ze op te laten staan. Hieruit bleek onder andere dat binnen onze ROC’s mannen zich bezig houden met elektronica en robotica en vrouwen daarbij zwaar in de minderheid zijn. Voor onze colleges de taak om hier iets mee te doen! Mogelijke samenwerkingen (Cross-overs) tussen de verschillende afdelingen zullen dit proces versnellen en zullen tevens het probleemoplossend vermogen en de creativiteit van de studenten verhogen.

Het VHTO landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek
http://www.vhto.nl was ook vertegenwoordigd en had boekjes bij voor de vmbo leerlingen van Prinsentuin van Cooth.
Stacks Image 1634
Het model Bohdine van ROC RijnIJssel kwam op met de Somfy Smart Dress. Somfy heeft samen met Anouk Wipprecht een verhaallijn ontwikkeld rondom domotica: ‘The Art of Motion’. Hier is, naast de bewegende lampen, ook de Somfy Smart Dress uit voortgekomen. Verschillende dingen in een woonkamersituatie werken met elkaar en de gedragen jurk samen.  Zie link: http://whizpr.nl/voor-de-pers/somfy/somfy-introduceert-met-smart-dress-the-art-of-motion voor een filmpje: https://vimeo.com/152107244


Na afloop konden de studenten nog persoonlijk vragen stellen en praten met Anouk. Ze had Floris van
https://www.floris.cc/shop/en/ uit Breda uitgenodigd om voorbeelden van Arduino’s mee te nemen. Zo had hij onder andere meegenomen:
  • Pink Teensy 3.1 (Anouk Edition). (FashionTech designer Anouk Wipprecht teamed up with Paul Stoffenregen (PJRC) to bring out this special edition 32-bit ARM Cortex microprocessor into the mix so you can do some serious number crunching while being a pretty pink.) 
  • NeoPixel ringen (LED), die je in kleding kunt verwerken.
Anouk zelf had kleine 3D-printjes van onder andere de ‘Spider Dress’ bij en ging in op vragen van studenten.

Achter de schermen hadden enkele studenten gelegenheid met Anouk te praten. Eerste jaar studenten van RijnIJssel hadden met LEGO mindstorms
http://www.lego.com/nl-nl/mindstorms/build-a-robot een elektronische gitaar gemaakt die Anouk gebruikte om aan studenten dingen uit te leggen over de infraroodsensor en motoren die bij de LEGO zitten. Ook dat dit een laagdrempelige manier is om met elektronica te gaan stoeien.

Op uitnodiging van Anouk was Kees Penders (fotograaf) aanwezig om met de studenten na afloop een foto shoot te doen tussen de fraaie mannequins van de afdeling Mode van Vitalis college waar we te gast waren voor deze Inspiratiesessie. http://www.keespenders.com/#!fashion-beauty/b3inr


Dank je wel Anouk Wipprecht voor deze geweldige inspirerende ervaring!
http://www.anoukwipprecht.nl

www.3DeDucation.nl

Koen Giesbers en Jacqueline Baselier
© 2015 Jacqueline Baselier Contact Me